Даниил Андреев Биографични материали

Даниил Леонидович Андреев

Биографични материали    

            Автобиография 

Даниил Леонидович Андреев (2 ноември, 1906 г., Берлин – 30 март, 1959 г., Москва), велик руски мистик, духовидец, религиозен философ, писател и поет.

Син на известния писател Леонид Андреев, той прекарва детството си в Москва, в семейството на Доброви, роднини на майка му, починала малко след раждането му. През 1920-те, при съветското управление, той завършва висш курс по литература.

През 1942 г. той бива мобилизиран, а поради здравословни причини бива определен като редовен войник неподлежащ на строева служба. Служил е в 196та стрелкова дивизия, в екипа по погребенията, а след това – като санитар в медицинския батальон. След войната е работил в Москва.

На 21 април 1947 г. бива арестуван от службата за национална сигурност по обвинение в антисъветска агитация, създаване на анти-съветска група и подготовка на покушение срещу Сталин. Като основно “доказателство” бил привеждан художествения роман, “Странници в нощта”, изгорен на Лубянка след приключване на разследването.

Поради премахване на смъртното наказание в годината на ареста и разследването, бива осъден на най-тежката по това време мярка за наказание – 25 години затвор. В затвора написва “Желязната Мистерия”, черновите на “Руските богове” и “Розата на света”.

През 1954 г., при преразглеждането на делото, присъдата му бива намалена на 10 години. През април 1957 г. Даниил Андреев бива освободен като вече тежко болен, в резултат от прекарания в затвора инфаркт.

Той умира през 1959 г. в Москва, оставяйки едно поразително наследство, което няма аналози в руската или световната култура – религиозно-философския и мета-исторически трактат “Розата на света”, както и поредица стихотворения и поеми, повечето от които, вече с други средства, изобразяват и разкриват същия спектър от идеи и концепции.

 Биографични материали

Андреева А.А.  Животът на Даниил Андреев, разказаан от неговата жена

Достатъчно подробна биография на външните събития в живота на Даниил Андреев, съставена от А. А. Андреева. 

Василенко, В. М. Далечни нощи (спомени за Д. Андреев) 

Спомени за Даниил Андреев на неговия приятел от детството, Виктор Михайлович Василенко.

Кутейникова А.  Архив на Д. Л. Андреев

Сорокина В.  Разлиствайки ранните тетрадки. За детското творчество на Даниил Андреев 

Показани са, с нагледни примери, някои аспекти на много необичайното детско творчество на Даниил Андреев, когато вече са били налице способностите, необходими за едно непротиворечиво влагане в съзнанието на крайно сложна и снабдена с много детайли, система от представи за света, независимо дали става дума за свят, създаден от въображението на дете, или за един истински, най-тясно свързан с емпиричната действителност свят.

Усова И.В.  Даниил Леонидович Андреев в моя живот

Много интересни спомени нa позната на Д.Андреев, която го разбира, може би по-добре, отколкото другите жени.

Автобиография на червеноармееца Даниил Леонидович Андреев, 1943 г.

Този текст, написан от Даниил Андреев за предоставяне на армейските началници през 1943 г., в разгара на войната, не трябва да се приема като вярно отражение на неговите възгледи. Но, плащайки данък на политическата необходимост в тези години, когато един открит израз на несъгласие с политиката на правителството би бил самоубийствен акт, Даниел Андреев, при все това, излага много неочаквани за подобен документ мисли по въпроса за целесъобразността за възникване в бъдеще, в рамките на социалистическата форма на народоустройство, на нови форми на религиозност. Тези идеи са в съгласие със съдържанието на “Розата на света” и на другите му произведения, поради което следва да се разглеждат не само като искрени за дадения момент, но и за правилно изразяващи неговата позиция като цяло.

Писма от миналото. Вадим и Даниил Андрееви: продължение на познанството

Кореспонденция с брат му, Вадим Андреев, който живеел в чужбина. Даниил, както лесно можем да се досетим, не можел да разказва на брат си нищо за дейността, която била същината на живота му. По-късно станало известно, че Вадим Андреев бил член на френската масонска ложа “Северно сияние”. Може би това има нещо общо с факта, че, запознавайки се със съдържанието на „Розата на света”, той се е изказал в смисъл, че докато е жив тази книга няма да бъде публикувана на Запад.

Фрагменти от кореспонденцията на Д. Л. Андреев и от спомените за него

Набор фрагменти от писма на Д. Андреев и спомени на негови съвременици. Интересно е да се разберат както личните качества на Д. Андреев, така и някои аспекти на неговия мироглед.

 

 

Прочетено: 2015 пъти